Search
Close this search box.

Male kupaonice: Kako poboljšati osjećaj prostora

Male kupaonice: Kako poboljšati osjećaj prostora - Noken

U malom stanu kupaonica je obično jedna od prostorija u kojoj se nedostatak prostora najviše osjeti.

Međutim, postoje trikovi pomoću kojih ona izgleda mnogo prostranije nego što zapravo jest. Svijetli tonovi, pločice bez naglašenih fuga i jednostavna dekoracija pomoći će vizualno proširiti prostor u vašoj maloj kupaonici.

Projektiranje male kupaonice jedan je od velikih izazova u uređenju interijera. Iako su veličine svega nekoliko četvornih metara, malene kupaonice su uvijek popularne, jer mogu biti moderne, praktične i dizajnirane uz učinkovito i lijepo korištenje prostora.

Minimalizam je ključ malih kupaonica

Minimalističke kupaonice su prostori gdje svaki element nalazi svoje savršeno mjesto. Pametnim planiranjem možete postići poseban sklad. “Ideja da sve pomaže, a ništa ne odmaže” dovedena do maksimalnog izražaja temelj je dizajna malih kupaonica.

Odaberite kompaktne sanitarije

Kao i mali elementi, način da prostor izgleda veći su viseći i uvučeni elementi.

Kompaktni toaleti

Kako biste uštedjeli što više prostora, najbolja opcija je korištenje rješenja poput ugradbenih vodokotlića i zidnih WC školjki, koji štede prostor i lakše se čiste. Postoje kompaktni modeli koji strše samo oko 50 cm od zida. 

Kompaktni toaleti - Noken
Noken
Kompaktni toaleti - Alice
Alice

Umivaonici za male kupaonice

Zidni umivaonici ne samo da olakšavaju čišćenje kupaonice, već smanjuju vizualne elemente u kupaonici, u skladu s minimalističkim pristupom uređenju.

Kako biste što bolje iskoristili prostor, zidni umivaonici također omogućuju stvaranje prostora za odlaganje ispod, s policama ili kupaonskim namještajem.

Umivaonici za male kupaonice - Alice
Umivaonici za male kupaonice - Noken

Ugradbene slavine za umivaonik ostavit će više slobodnog prostora oko umivaonika; ugradbeni WC vodokotlići pomažu stvoriti osjećaj prostranosti; za izuzetnu eleganciju odaberite tuš kadu u razini poda.

Mali kupaonski namještaj

Preporučamo korištenje namještaja velikog kapaciteta (Noken Arquitect), ali kompaktnog tipa ili višenamjenskih, poput ormarića sa skrivenim spremištem iza ogledala. 

Ugradbene slavine

U maloj kupaonici bitno je svesti armature i kupaonske dodatke na minimum. Nadžbukne ili podžbukne miješalice i što odabrati, pročitajte ovdje

Ugradbene slavine

Električni grijani držači za ručnike

Kada dizajnirate malu kupaonicu, električni držač za ručnike povećat će udobnost korisnika. Praktični i kompaktni, zauzimaju vrlo malo prostora.

Male kupaonice s tušem: praktičnost i dizajn

Walk-in tuš u maloj kupaonici stvara više vizualnog prostora, a praktični je i osigurava maksimalnu udobnost. U tuš kabinama mogu uživati ljudi svih generacija kao i osobe smanjene pokretljivosti jer pružaju slobodan prostor, ali i izvrstan minimalistički dizajn.

Dobra ideja je koristiti svijetle tonove i ići na “jednobojne prostore“. To će objediniti dizajn i učiniti da prostor izgleda veći.

Još jedan sve popularniji trend u malim kupaonicama je shema tamnih boja za zid iza umivaonika… što daje vizualnu dubinu. Također je bitno poboljšati prirodno svjetlo u vašoj maloj kupaonici.

Male kupaonice: Kako poboljšati osjećaj prostora - Noken

Savjeti za renoviranje manjih kupaonica

Kada renovirate manju kupaonicu, ona bi trebala biti funkcionalna – bez žrtvovanja estetike. Postoje određene standardne mjere koje trebate uzeti u obzir:

  1. Vaš umivaonik trebao bi biti na visini od najmanje 85 do 95 cm iznad razine poda.
  2. Trebali biste ostaviti najmanje 30 cm slobodnog prostora sa svake strane WC-a
  3. Ogledala bi u prosjeku trebala biti na visini oko 1,60 metara, no za ugradnju po mjeri treba razmisliti o visini korisnika i samoj veličini ogledala.
  4. Ako postavljate bide, provjerite je li udaljen najmanje 20 cm od WC školjke.
  5. Uvijek ostavite najmanje 70 cm oko kade ili tuša.

Rasvjeta malih kupaonica

Rasvjeta je posebno važna u maloj kupaonici i, ako se znate poigrati s njom, možete kuponicu učiniti svijetlom i prostranom. Uz centralnu rasvjetu, osvjetljenje tuš kabine, ogledala, dekorativne rasvjete još jedna zanimljiva opcija je ugradnja prigušivača, koji vam omogućuju podešavanje intenziteta svjetla ovisno o vašim potrebama i preferencijama. 

Bijeli tonovi i sjajna završna obrada će reflektirati svjetlost i vizualno povećati prostor.

Igrajte se ogledalima 

Prostor se može učiniti većim, vještim korištenjem ogledala u kupaonici. Refleksija, zajedno s prisutnošću prirodnog svjetla, stvorit će senzacionalan i praktičan optički učinak. Kako postaviti kupaonsko ogledalo, pročitajte ovdje.

Sviđa ti se post? Podijeli sa svojim prijateljima.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Email