Search
Close this search box.

Vječna dilema: Tuš ili kada u kupaonici

tuš ili kada u kupaonici

Odabir kade ili tuš kade jedna je od najvažnijih odluka koju možemo donijeti kada je u pitanju adaptacija. 

Pored svih mana i prednosti koje nudi jedno ili drugo rješenje, konačni odabir trebao bi ovisiti o vašem stilu života, potrebama i navikama.
Lounge Noken samostojeća kada

Odabir tuša ili kade u kupaonici uključuje dva vrlo različita pogleda na način života, uz svakodnevnu osobnu njegu. Dva načina uživanja u utješnim trenutcima u svakodnevnom životu u kojima voda i veza s tijelom imaju vodeću ulogu. Možda imate dovoljno vremena za opuštajuću kupku, ili ste možda praktičniji i odgovara vam dinamika i praktičnost tuširanja. Bez obzira na odabir, kada je u pitanju renoviranje, kada ili tuš kada, jedno mora biti jasno: najbolja kupaonska oprema nije najinovativnija ili tehnološka, već ona koja najbolje odgovara vašim potrebama i svega što je povezano.

Funkcionalnost, raspoloživi prostor i potrebe, tri su ključna načela kada je u pitanju odabir kupaonice s tušem ili kadom. Također, moramo biti svjesni da nije isto imati veliku kupaonicu opremljenu kao manju, te je vrlo važno da li je buduća kupaonica prostor za jednu osobu ili obitelj.

Pa ajmo razlučiti…

Tuš kada ili kada? Ili oboje? Odlučite se za ritam koji najbolje odgovara vašoj kupaonici.

Kupaonice s tuš kadom: higijena i udobnost u modernom ritmu

Prednosti tuš kade

Puno je prednosti koje su mnoge korisnike uputile u smjeru odabira tuš kabine u svojoj kupaonici, drugim riječima: dinamika u higijeni, potpuna sloboda kretanja i/ili manjak prostora.

Prva od prednosti i jedna od najvažnijih pri odlučivanju za ugradnju tuš kabine je maksimalno iskorištavanje malog kupaonskog prostora. Tuš zauzima puno manje prostora od kade, a nudi i visoku prilagodljivost svakom prostoru. Postoje modeli tuša svih vrsta, veličina, boja, dezena i oblika, a pristup im postaje puno lakši i brži (walk-in). Ako postoje starije osobe sa smanjenom pokretljivošću, to bi bila ključna točka u odnosu na ulazak u konvencionalnu kadu.

walk-in tuš

Ušteda vode je, osim toga, plus za instalaciju tuša. Prema mnogim studijama, tuširanje umjesto kupanja prdstavlja veliku uštedu vode, pod uvjetom da se ona koristi odgovorno. Prosječna potrošnja vode u kupaonici je 250 litara. Tuširanjem od 5 minuta može se smanjiti na 30 litara (-88%).

Osim toga, treba napomenuti da ako se a priori udobnost i opuštanje želi ostvariti korištenjem tuš kabine, danas postoji oprema za tuširanje koja može pružiti potpunu udobnost koja i budi i oživljava sva osjetila. 

Jedan od najpopularnijih trendova uređenja kupaonica je sistem prostora za tuširanje bez barijera ili tzv. „WALK-IN“.

Aquaestil walk-in tuš u kupaonici

S obzirom kako se ovaj koncept sastoji od staklenih stijena i minimalne količine profila, čišćenje i održavanje je zaista izrazito jednostavno.

U nešto dostupnijoj varijanti domaćih proizvođača svakako treba spomenuti Aquaestil tuš kade izrađene od 100% lijevanog sanitarnog akrila koje ih čine ugodnima na dodir te su vrlo jednostavne za čišćenje i održavanje. Protuklizna svojstva ovog materijala, kao i činjenica kako se patogene čestice manje zadržavaju na akrilnim tuš kadama zbog visoke razine neporoznosti, doprinose Vašem zdravlju i sigurnosti. Pojedini modeli tuš kada izrađeni su od lijevanog mramora u posebno izrađenim kalupima, a svaka tuš kada prolazi detaljnu završnu obradu i tretman izrazito izdržljivim i otpornim Gelcoat® materijalom koji površinu čini besprijekorno sjajnom i otpornom na ogrebotine.

Kolpasan u svom novom katalogu nudi više od 130 modela tuš kabina. Odlikuju ih jedinstvena svojstva koja omogućuju rješenja za opremanje različitih vrsta kupaonica. Prilagođene su tako da olakšavaju svakodnevno korištenje tuša kao i čišćenje. Istovremeno zadovoljavaju najviše standarde sigurnosti, kvalitete i trajnosti.

Kolpasan walk-in tuš u kupaonici

Ako pak tražite europsku kvalitetu, svakako preporučamo Noken, Porcelanosa grupacije koji u svojem katalogu proizvoda uključuje tuševe s kromoterapijom i nekoliko izlaza za vodu kao što je serija Lounge ili mogućnost ugradnje mlaznica u tuš. A ako želite uštedjeti još više prostora, tu su ultra tanke i stropne glave tuša, kao što su NK Logic, Giro ili Neptune Slim, tuš glave, okruglog ili četvrtastog formata.

Tuš kadica Noken Porcelanosa Bathrooms vrlo je prikladna za suvremeni tuš zahvaljujući značajkama kao što su: protukliznost, sloj protiv grebanja i antibakterijska svojstva.

Noken Lounge tuš kada

Kupaonice s kadom: zadovoljstvo povezivanja sa samim sobom

Prednosti ugradnje kade

Ako postoji prednost koja određuje ugradnju kade u kupaonicu, onda to jednostavno mora biti sofisticiranost i izvrsnost. Kada u kupaonici postaje centar pažnje, spajajući gotovo cijeli dekorativni stil. Nadalje, danas možemo pronaći vrlo suvremene minimalističke dizajne kada koje su u stanju oduševiti dizajn interijera i pretvoriti ga u nešto vrlo ekskluzivno i jedinstveno.

Još jedna prednost kade na račun tuširanja je mogućnost opuštajućeg kupanja nakon dugog stresnog radnog dana. Hidromasažne kade poprimaju važnost u tom pogledu, uključujući terapije tijela, uma i duše: hidroterapiju, kromoterapiju, pa čak i terapiju glazbom.

A ako kod kuće živi cijela obitelj, posebno je važno imati funkcionalnu kadu kako bi i najmanji i najmlađi članovi obitelji uživali u kupanju, ali i uživali u omiljenim igrama dok se kupaju i opuštaju.

Kada zahtijeva veći prostor, prije svega, samostojeća kada. Kade za kupanje Kolpasan čistim geometrijskim oblicima omogućuje opuštanje na najvišoj razini. Kolpasan nudi samostojeće, ugradbene i kade s oblogom. Mirne, meke linije stvaraju osjećaj bezvremenske elegancije koja se stapa s udobnom ergonomijom za potpuno opuštanje u vašem domu.

Aquaestil kada u kupaonici

Široka paleta ergonomski oblikovanih i estetski dopadljivih Aquaestil kupaonskih kada pruža vam na izbor različite dimenzije i oblike, izrađene od 100% lijevanog sanitarnog akrila najviše kvalitete koji ih čini ugodnima na dodir, manje podložnima oštećenjima te dodatke i pribor kao što su masažni sistemi, paravani za kade, obloge i miješalice kako bi se što više prilagodili Vašim željama i potrebama.

Kolpasan kada u kupaonici

Ako pak prostor ne predstavlja problem, idealno bi bilo računati na maksimalne elemente dizajna, poput samostojeće kade Pure Line koja je dostupna i u bijeloj mat boji; ili Tono kadu iz Foster+Partners tvrtke NOKEN.

Kolekcija Lounge, na primjer, vrlo je delikatna i izuzetna serija, koja integrira samostojeću kadu u ovalnom ili kvadratnom formatu. Najklasičniji “Belle Epoque” šarm čini Chelsea samostojeću kadu luksuznim projektom za modernu kupaonicu.

tuš ili kada u kupaonici

Svakako bi dodali još jedan vintage komad talijanske tvrtke Sbordoni, čiji je zastupnik Abc interijer, ponosni ručni rad iz još daleke 1910. godine. Kade s nožicama ključni su element u kupaonicama u retro stilu. Dostupne od akrila ili lijevanog željeza, Sbordoni kupke imaju oblike koji odgovaraju različitim potrebama, čineći iskustvo opuštajuće kupke jedinstvenim.

retro stil kada u kupaonici

Kupaonice s kadom i tuš kadom: kupaonica za danas i sutra

Stoga, odlučiti se za kupaonicu s kadom i tušem prava je opcija, ne samo za neodlučne osobe već i za one koji ne moraju brinuti o prostoru u svojoj kupaonici. Iako je uobičajeno odabrati tuš ili kadu, obje opcije mogu biti komplementarne jer se svaka prilagođava svakom trenutku i potrebi. Obje su, bez sumnje, savršena opcija za svako raspoloženje. Kupaonica za danas i za sutra.

Kakav god bio izbor, idealan je, ako imate potreban prostor, odlučiti se za ugradnju i tuš kabine i kade kod kuće. Tako biste u svakodnevnom životu iskoristili prednosti i jednog i drugog.

Trendovi dizajna također prolaze kroz kombinaciju u jednom kupaonskom prostoru, kupaonice s kadom i tušem, tako da je iskustvo kupanja potpuno integrirano i funkcionalno. Tako se možete odlučiti za tuš ili kadu u kupaonici, ovisno o vašem raspoloženju.

Sviđa ti se post? Podijeli sa svojim prijateljima.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email