Search
Close this search box.

Kuhinja: Osnovne značajke dizajna i stila

XTone Urbatek Porcelanosa

Različiti stilovi života doveli su do značajne promjene u konceptu tradicionalne kuhinje. Kuhinja se smatra srcem doma, a mi vam donosimo osnovne značajke dizajna i stila.

"U", in-line i "L" rasporedi najčešći su u današnjem dizajnu.

Glavni element koji treba imati na umu je takozvani “radni trokut”, koji čine skladištenje, priprema hrane (pranje, sjeckanje i sl.) i kuhanje; a koji određuje je li dizajn kuhinje učinkovit. Na temelju ove premise, raspored različitih dijelova može varirati ovisno o prostoru.

In-line raspored

In-line raspored jedan je od najčešće korištenih u tradicionalnim kuhinjama. U uskim domovima, to je opcija koja se najviše preporučuje, savršena za prostore ispod 2 metra  i koji kombiniraju dnevni boravak i kuhinju. Druga mogućnost je postaviti “mini dodatak” za doručak ili grickanje produživanjem radne ploče, kao što je slučaj s modelima tvrtke Gamadecor.

KUHINJA - E6.70-Roble-Alba-E3.70-Gris-Carbono-Ghost-Gamadecor-Porcelanosa
KUHINJA -E3.70-Blanco-GlassBlanco-emotions-Mate-Porcelanosa-Gamadecor
Previous slide
Next slide

"U" raspored

U velikim prostorijama preporučuje se struktura u obliku slova U. Korištenje tri zida stvara savršeni radni trokut, što olakšava kretanje po kuhinji zbog kraćih udaljenosti, bez potrebe za prekidom kuhanja. Dašak ekskluzivnosti i sofisticiranosti daju nove nijanse Bottega Grey i Bottega Moka koje se pridružuju jednoj od najtraženijih Porcelanosa kolekcija glede podnih i zidnih obloga. Veliki formati (120 cm x 120 cm i 59,6 cm x 59,6 cm), kao i njihova visoka otpornost na najekstremnije atmosferske uvjete, čine seriju Bottega savršenim materijalom za kupaonice i kuhinje te se u svojoj protukliznoj verziji također može koristiti u vlažnim prostorima kao što su bazeni i terase. 

Highker-Bottega-Moka-120-cm-x-120-cm-Porcelanosa
Highker-Bottega-Moka-120-cm-x-120-cm-Porcelanosa
Previous slide
Next slide

"L" raspored

Još jedna opcija koja maksimalno iskorištava kuhinjski prostor je “L” raspored. Proširuje radni prostor na prostore za skladištenje, kuhanje i pranje. Riječ je o bezvremenskom aranžmanu koji se sve više koristi u kuhinjama modernog i suvremenog dizajna. Svakako preporučamo kuhinjske radne ploče po mjeri najnovije serije XTONE gdje dominiraju bijeli, plavi, karamel, crni i bordo tonovi sa žilama boje karamele, kadulje i merlota i dolaze u velikim formatima (154 cm x 328 cm, 150 cm x 300 cm, 120 cm x 250 cm i 120 cm x 120 cm) koje Abc interijer izrađuje prema mjerama vaše kuhinje te se dobiva dojam monolitne površine gdje se prirodna žila nastavlja i spoj dviju ploča čini nevidljivim.  

Otporne su na toplinu, zbog velike tvrdoće materijala omogućeno je rezanje na samoj ploči, te zbog malog postotka upijanja (samo 0,5%) otporne su i na mrlje.

Altissima-Montblanc-ambiente-Urbatek-Porcelanosa
XTone-Taj-Mahal-Silk-154-cm-x-328-cm-Urbatek-Porcelanosa
XTone-Paonazzzo-Biondo-Silk-154-cm-x-328-cm-Urbatek-Porcelanosa
KUHINJA - E9.30-xtone-breccia-darkE7.00-roble-carbon-Gamadecor-Porcelanosa
Previous slide
Next slide

 U malim kućama kuhinje su obično dugačke i uske. Ovaj se raspored može poboljšati zatvorenim namještajem do stropa kako bi se povećao prostor za pohranu koji je u kontrastu s jasnim nijansama, poput Porcelanosa PAR-KER ® Oxford Natural keramičkih podnih pločica inspiriranih prirodnim drvom, kako bi se stvorio osjećaj kontinuiteta i prostornosti.

 Osim toga, raspored namještaja u liniji i korištenje iste palete boja vizualno će osvijetliti prostor i spriječiti ga da bude preopterećen. Dašak boje mogu pružiti ekskluzivne slavine, poput onih u kolekciji Finish Studio tvrtke Noken.

Kuhinja - E7.90-Roble-Cuero-E4.90-Limo-Mate-Gamadecor-Porcelanosa
Bridge-Slim-Titanio--Noken-Porcelanosa
Arquitect-Crna-Mat-Noken-Porcelanosa
Previous slide
Next slide

Sviđa ti se post? Podijeli sa svojim prijateljima.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email